BOISE BOYS | S01 E04 | THE GLASS HOUSE

BOISE MIDCENTURY MAKEOVER

 

Episode Four of our First Season of Boise Boys! This home is located on the Boise Mesa overlooking the Boise River and with 180 degree views including Downtown Boise and the distant southern range.  The features of this classic Mid-Century split-level home take full-advantage of all there is to see from its perch high above.  But, its most striking feature is the literal wall of windows spanning the living areas of both up and downstairs.  It is truly magnificent and why we dubbed this home the “Glass House.”

CLINT: In approaching the Boise Mesa you must wind up a beautiful rocky canyon until you reach the mesa.  The word “mesa” means “table” in Spanish and, for the most part, the Boise Mesa is a flat area facing the southwestern views over Boise.  In approaching the Glass House the first thing I noticed was the fact that there are steel I-beams running the length of the home.  Are you kidding me?  These things are massive and are usually found in commercial construction.  Whoever built this house wanted to make sure it would never budge!

LUKE: You pull up to a beautiful house of glass and the first thing you see is steel- This house is phenomenal and not because of how it’s built but because of how it looks!  Beautiful lines and all of those windows with a beautiful view. I love all of the homes we’ve renovated; but, give me a Mid-Century home any day… especially one with this much glass tucked into the mountainside.

CLINT:  While Luke fawns over the glass, I can’t wait to get inside to see what other construction marvels I might encounter.  I wasn’t disappointed, because as soon as we walked in we were greeted by a split-level stone fireplace spanning both floors.  Can you imagine the skill of the stonemasons who carefully constructed this mammoth?

LUKE:  I love the fireplace but I really don't care for this tone of brick- I love natural colors and elements in a home, but the pastel color of the stone just doesn’t work in my opinion and I really can’t imagine it ever working in any era.  So, I am planning on painting this stone to enhance this really cool feature and natural texture that it brings to the space.

CLINT:  Wow!  That wall between the kitchen and living room has two doorways and feels like it cramps the space.  But, I’m not going to dare bring that up during this walkthrough because that wall runs down the axis of the home and almost certainly supports the entire roof.  So, maybe if I distract Luke he won’t notice and will be ok with a wall that structurally should not be moved. Oh, look Luke, a squirrel…

LUKE:  Whatever else we have to do to this house, removing that wall is top priority.  If ever there was a kitchen and living area that needed to be opened up, this is it!  We’re going to transform this kitchen, and the floor-to-ceiling windows must be seen from every angle of this space.  This one design decision will completely change the feel and flow of this amazing mid-century.

CLINT: This home has an interesting layout.  It has tons of square footage, but you wouldn’t know that by looking at the master suite.

LUKE:  Seriously.  The walk-out deck and view are great features, but there’s just no space to live.  We have to find more space in here.

CLINT:  Well, the layout only gives us one option for more space and that means pushing into the adjacent bedroom.  But, there’s that support wall again and it’s not usually a financially sound decision to reduce the number of a home’s bedrooms.

LUKE:  There’s really no other option.  Who wants a tiny master suite?  Plus where would you put your clothes and shoes?  That closet is tiny!

CLINT:  It always comes back to clothes and shoes with Luke!  I guess we’re losing that bedroom; but, thankfully we’re going to compensate by converting a dank and dark downstairs room into a space that could work as an office or bedroom.

LUKE: I love how we’re enhancing the entire downstairs with more natural light and more natural wood elements.  It completely transforms the area from a cold afterthought to a warm functional extension of the upstairs. 

Oh, and Clint, I love the wood beams so much downstairs that I’d love to take that look to the exterior.  How hard would it be to take that natural wood all the way up both stories between those windows?

CLINT:  I know a rhetorical question when I hear one.

We hope you have enjoyed this episode and we hope this blog has helped fill-in a few more aspects of the Porch House!  Keep coming back for more behind the scenes, how-to’s, design tips, and fun with the Boise Boys.

Blessings!

Luke and Clint

 

THE GLASS HOUSE | DETAILS